Kérések az online konferencia lebonyolításához

Kedves MSZNY-résztvevők!

 

A pandémiás helyzetre tekintettel idén az MSZNY konferenciát kénytelenek vagyunk online formában megrendezni. Hogy segítsük a konferencia zökkentőmentes(ebb) lebonyolítását ebben a szokatlan formában, összegyűjtöttünk néhány kérést a résztvevők felé.

 

Teams

 

A konferenciát a Teams keretrendszerben rendezzük meg. Kérjük, hogy lehetőség szerint az asztali verziót töltsék le, abból is a legfrissebb verziót. 

Mivel az MSZNY-en most sincsenek párhuzamos szekciók, egyetlen meetinget hoztunk létre a lebonyolításra. Ez alól a poszterek és demók kivételek, ezekről a későbbiekben bővebben írunk.

 

A regisztrált résztvevőknek a konferencia előtt kiküldjük azt a linket, amin keresztül csatlakozhatnak a konferenciához. A további lépések: 

 

1. Kattintsunk a közzétett linkre.

2. Kamera kikapcs, mikrofon kikapcs.

3. Kattintsunk a "Join now" gombra.

 

Ekkor bekerülünk a meetingbe, ahol a konferencia folyik. Kérjük, hogy mindenki a teljes nevét tüntesse fel a meetinghez való csatlakozás során.

 

Kérjük, hogy a nyilvánvaló kivételektől eltekintve (pl. előadástartás, kérdésföltevés) a kamerák legyenek kikapcsolva, a mikrofonok pedig lenémítva.

 

A kezelőfelület kipróbálására január 27-én szerdán lehetőséget biztosítunk. 

 

A konferencia Twitch broadcastja.

 

Előadók

 

Kérjük, hogy az előadók a saját szekciójuk előtti szünetben, időben csatlakozzanak be, egyrészt a szekcióelnök megnyugtatására, másrészt hogy elég idő jusson kipróbálni a technikát és legalább megpróbálni elhárítani az esetleges (technikai jellegű) problémákat. Az előadást a saját képernyő megosztásával kell megtartani, melyre a szokásos módon 15 perc áll rendelkezésre, majd további 5 perc következik a kérdésekre és válaszokra. Mivel a hátralevő percek jelölését nemigen lehet ezen a platformon hatékonyan és észrevehetően megoldani, kérjük az előadókat, hogy fokozottan törekedjenek az időkorlátok betartására! 

 

Aki az előadás részeként valamit le szeretne játszani (hanggal), az lehetőleg ezt a funkcionalitást is időben tesztelje le.

 

Kérdések

 

Az előadóktól kérdezni az előadást követően, a szekcióelnök engedélyével lehet, több módon.

 

  1. Jelentkezéssel (“Raise hand” funkció). Ezt a szekcióelnök remélhetőleg észleli, és mikor úgy ítéli meg, megadja a szót.

  2. A kamera bekapcsolásával.

  3. Az előadás során a kérdés csevegésbe (“Show conversation” funkcióval hozható elő) beírásával; ezt a szekcióelnök fogja beolvasni (ha úgy dönt).

 

Aki élőszóban (tehát nem a 3)-as módon) kérdez, természetszerűleg kapcsolja be a mikrofonját közben, és ha van rá mód, a kameráját is. Utána pedig ki. Hasonlóképp, a föltett kezet is érdemes a kérdés megvitatása után letenni.

 

Szekcióelnökök

 

Kérjük, hogy a szekcióelnökök is időben (lehetőleg 5-10 perccel kezdés előtt) csatlakozzanak be a megbeszélésre.

Ha az előadó nagyon közelít a rá szabott 20 perces időkorlát végéhez, és félő, hogy nem marad idő a kérdésekre, udvariasan szóljunk bele az előadásba, és figyelmeztessük. 

A kérdések és válaszok alatt, kérjük, fussák át a csetet az esetlegesen (akár az előadás alatt) föltett kérdések miatt, valamint kiemelten figyeljenek a jelentkezésekre. A jelentkező résztvevők a Participants ablakban (tapasztalataink szerint) előre sorolódnak; a Teams főképernyőjének tetején, a “Show participant” funkció ikonja mellett piros körben látszik, hogy éppen hányan jelentkeznek.

A kérdés megválaszolása után a "Lower hand" ikonra kattintva érdemes kikapcsolni a jelentkezést. 

 

Poszterek és demók (általában “laptopos bemutatók”)

 

A posztereknek és demóknak most az előadásoknál is rendhagyóbb módon voltunk kénytelenek teret adni. A poszterszekció első felében minden előadótól kérünk egy ötperces, figyelemfelhívó előadást; kérjük az időlimit pontos betartását! (Igen, tudjuk, hogy szoros.) Az összes figyelemfelhívó előadás lezajlása után, a szekció második felében az egyes poszterek bemutatóitól külön Teams megbeszéléseken van lehetőség kérdezni, munkájukat bővebben megvitatni.

(A szokásostól eltérően tehát most nem előírás ténylegesen posztert készíteni, sem pedig kinyomtatni.)

 

Csütörtök este

 

A hagyományos csütörtök esti programot is kénytelenek vagyunk máshogyan megszervezni.