VI. MAGYAR SZÁMÍTÓGÉPES NYELVÉSZETI KONFERENCIA

Szeged, 2009. december 3-4.
Konferencia kötet

A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja hatodik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fő célja az elvégzett vagy folyamatban lévő kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetőség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is.


A képért köszönet Kabódi Viktornak.

Felhívás végső változatok beküldésére

Az alábbiakban részletes tájékoztatást adunk az elfogadott cikkekre, illetve bemutatókra vonatkozó formai követelményekről.

Az előadásra szánt cikkek végső változata min. 8, max. 12 oldalas lehet. A kidolgozott cikkeket (az eredetileg megadott 2009. október 25. helyett) 2009.október 28-ig várjuk.

A poszterek és laptopos bemutatók esetében alapértelmezésben az első beadási határidőig (2009. szeptember 13-ig) beküldött kivonatok kerülnek be a konferencia kiadványába. Amennyiben a szerző szeretné, lehetősége nyílik egy max. 4 oldalas anyag benyújtására. A kibővített leírást (az eredetileg megadott 2009. október 25. helyett) 2009. október 28-ig várjuk.

FIGYELEM! Kérjük a határidő pontos betartását! Előrebocsátjuk, hogy aki a határidő leteltével küldi be cikke végső változatát, annak nem tudjuk garantálni, hogy a cikk megjelenik a kiadványban.

A cikkek formátumát a honlapon (a "Felhívások" menüpont alatt) található mintafájlok szabják meg. A két mintafájl LNCS stílust követő makrókat tartalmazó Word-dokumentum, ill. ennek LaTex-es változata. A fájlokban szereplő makrók szabják meg a cím, absztrakt, szerzők, szöveg, táblázatok, bibliográfia, stb. elemek formáját. Kérjük szépen a megadott mintafájlok használatát! A megadott formátumtól való nagymértékű eltérés esetén a cikket nem tudjuk megjelentetni a kiadványban. Ha bárkinek bármi gondja lenne a mintafájlok használatával kapcsolatban, kérjük, jelezze Alexin Zoltánnak az alexin@inf.u-szeged.hu e-mail címen.

LaTeX minta
Word minta

A beküldendő anyagokat az mszny@inf.u-szeged.hu e-mail címre várjuk. Az elektronikus beküldést követően mindenki értesítést kap a beküldés sikerességéről. Amennyiben ezt valamilyen okból kifolyólag a beküldést követően egy munkanapon belül nem kapják meg, kérjük, forduljanak Vincze Veronikához a vinczev@inf.u-szeged.hu e-mail címen.

Fontos dátumok

Kivonatok beküldési határideje:

2009. szeptember 13.

Kiértesítés elfogadásról/elutasításról:

2009. szeptember 30.

Cikkek végsõ változatának beküldése:

2009. október 28.

A konferencia időpontja:

2009. december 3-4.

A programbizottság elnöke

Vámos Tibor
MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete
1518 Budapest, Pf. 63.
e-mail: vamos@sztaki.hu
tel: (1) 279-6000
fax: (1) 466-7503


További bizottsági tagok

 • Alberti Gábor
  Pécsi Tudományegyetem Nyelvtudományi Tanszék
  email: albi@btk.pte.hu
 • Csirik János
  Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoport
  e-mail: csirik@inf.u-szeged.hu
 • Gordos Géza
  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
  e-mail: gordos@tmit.bme.hu
 • László János
  MTA Pszichológiai Intézet
  e-mail: laszlo@mtapi.hu
 • Prószéky Gábor
  MorphoLogic Kft. Budapest
  e-mail: proszeky@morphologic.hu
 • Váradi Tamás
  MTA Nyelvtudományi Intézet, Korpusznyelvészeti Osztály
  e-mail: varadi@nytud.hu

A rendezőbizottság elnöke

Csirik János
Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoport
6720 Szeged, Árpád tér 2.
email: csirik@inf.u-szeged.hu
tel: (62) 546-396
fax: (62) 546-397

További bizottsági tagok

Helyszín

Idén is a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja (TIK) ad otthont a rendezvénynek.

A központ egyszerre nyújt tanulási és kikapcsolódási lehetőségeket oktatóknak, hallgatóknak, látogatóknak. Az Egyetemi Könyvtár, a számítógépes kabinet, a különböző szolgáltató egységek (Hallgatói Szolgáltató Iroda, Egyetemi Hallgatói Önkormányzat, Egyetemi Jegyzetbolt, Karrier Iroda, Ajándékbolt, stb.), a Kongresszusi Központ, mind-mind az ide érkezők igényeinek teljes körű kiszolgálását tűzte ki célul.

Az épület a belvárosban található (lásd a térképet), a vasútállomástól és a hotelektől egyaránt gyalogosan megközelíthető.
Cím: 6722 Szeged, Ady tér 10.
Honlap: http://www.u-szeged.hu/tik

Az előadások modern, jól felszerelt termekben kerülnek megtartásra, a kávészünetek, az ebédek és a vacsora ugyancsak a helyszínen kerülnek felszolgálásra. Az előadótermek az alagsorban találhatók. Befogadóképességük teremelrendezéstől függően 100-170 fő között mozog. Az I. Ruhatár előtt található lépcsőn, illetve a II. Ruhatár mellett üzemelő lift segítségével lehet a termekhez lejutni.

Rendelkezésre álló főbb technikai eszközök termenként:

 • beépített projektor
 • laptop
 • mobil 1,8x2,4 m vetítővászon
 • hangosítás, (mikroportos és vezetékes)
 • írásvetítő
 • 1 db mobil, filctollal írható fehértábla
 • előadói emelvény

Kapcsolat

Postai cím: MSZNY Iroda (Vincze Veronika)
Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoport
6720 Szeged, Árpád tér 2.

E-mail: mszny@inf.u-szeged.hu
Tel: (62) 546-720
Fax: (62) 425-508