MSZNY2024

Szeged, 2024. január 25-26.
A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézete huszadik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fő célja az elvégzett vagy folyamatban lévő kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetőség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is.

Fontos dátumok

2023. november 15. szerda 23:59: Absztraktok beküldése
2023. november 20. hétfő 08:00: Cikkek beküldése

2023. december 15.: Értesítés elfogadásról/elutasításról
2024. január 8.: Végső verziók beküldése
2024. január 25-26.: Konferencia

Helyszín

A konferencia helyszíne a Szegedi Akadémiai Bizottság székháza (6720 Szeged, Somogyi utca 7.). A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Megközelítés: a vasútállomásról és az autóbusz-pályaudvarról is a 2-es villamossal célszerű érkezni, a Somogyi utca megállónál kell leszállni. Autóval érkezőknek: fizetős parkolás a közeli utcákban lehetséges.

A vacsora helyszíne a Hági étterem (Kelemen László út 3., közvetlenül a villamosmegállónál).

Regisztráció

Regisztrálni ezen a linken lehetséges 2024. január 22-ig. Helyszíni regisztrációra technikai okok miatt nem lesz lehetőség!

Program

A konferenciaprogram elérhető itt.

Konferenciakötet

A konferenciakötet elérhető itt.

Felhívás

A Számítógépes Nyelvészeti Konferencia fő célja a területen végzett kutatásoknak és eredményeinek bemutatása. A konferenciára elsősorban az alábbi témakörökben várunk cikkeket magyar vagy angol nyelven:

  • Morfológiai és szintaktikai elemzés
  • Ontológiák, korpusznyelvészet
  • Szemantikai annotáció és elemzés, jelentés-egyértelműsítés, névelem-felismerés
  • Információkinyerés, információ-visszakeresés, szövegbányászat, szemantikus keresés
  • Gépi fordítás
  • Beszédfelismerés és -szintézis
  • Nyelvi intelligenciára épülő egyéb alkalmazások

A plenáris előadásokon kívül interaktív szekciókat is rendezünk, ahol az előadók poszter-, ill. laptopos bemutatót tartanak. Itt is elsősorban a fenti témakörökhöz kapcsolódó munkák beküldését várjuk.

Amennyiben időnk engedi, szeretnénk egy kerekasztal-megbeszélést is tartani, ahol főbb szakmai kérdéseket, a szakterület jelenlegi helyzetét és várható haladási irányát, valamint a konferenciához közvetlenül kapcsolódó kérdéseket vitatnánk meg.

Tartalmi követelmények

A számítógépes nyelvészet szakterületéhez kapcsolódó olyan írások beküldését várjuk, amelyek elvégzett vagy folyamatban levő kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeit, ill. az eredmények alkalmazásait mutatják be. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a cikkek, poszterek, ill. laptopos bemutatók elbírálásánál a legfőbb szempont a leírt tevékenység újdonságtartalma lesz. Szeretnénk kérni a több cikket is beadó szerzőket, hogy a beadott cikkek, illetve korábban megjelent publikációik között ne legyen jelentős átfedés (a nemzetközi trendeknek megfelelően maximum 25% azonos tartalom elfogadható).

Anyagokat elsősorban a fent említett témakörök valamelyikében lehet benyújtani, de más kapcsolódó téma elfogadása sem kizárt. Örömmel fogadjuk a nyílt forráskódú és/vagy szabad hozzáférésű nyelv- és beszédtechnológiai eredményeket bemutató írásokat is. 

Formai követelmények

A konferenciára teljes munkák beküldését várjuk PDF formátumban, a terjedelem előadások esetében 8-12 oldal + hivatkozások, poszterek és laptopos bemutatók esetében 6-12 oldal + hivatkozások. Függelék használata megengedett, azonban a bírálati folyamat során a bíráló nem köteles figyelembe venni a függelék tartalmát.

A cikkek formátumát illetően az alább megtalálható mintafájlok az irányadók. Mivel a bírálatokat névtelenül végzi a programbizottság (double blind review), szeretnénk kérni, hogy a szerzők adatai és a köszönetnyilvánítások ne szerepeljenek a cikkek november 15-ig beküldött változatában!

A cikkek formátumát illetően a honlapon megtalálható mintafájlok az irányadók. Ezek az LNCS stílust követő makrókat tartalmazó Word dokumentum, ill. ennek LaTeX-es változata. A fájlban szereplő makrók szabják meg a cím, absztrakt, szerzők, szöveg, táblázatok, bibliográfia, stb. elemek formáját. Kérjük, a megadott formátumtól ne térjen el senki!
A végső verziókban kérjük az oldalszámok és a fejlécek mellőzését! 

LaTeX
Word
A végső verziókban kérjük az oldalszámok és a fejlécek mellőzését!

Cikkbeküldés

A cikkeket ezen a linken várjuk.

Absztraktok feltöltése: 2023. november 15. szerda 23:59.

Cikkek feltöltése: 2023. november 20. hétfő 08:00.

Végső verziók feltöltésének határideje: 2024. január 8. 23:59.

2023. november 16-20. között jelölik be a programbizottsági tagok az általuk bírálni kívánt cikkeket (bidding), így ebben az időszakban csak a már korábban beadott absztraktokat/cikkeket lehet frissíteni!

A cikkek elfogadásáról, illetve elutasításáról a tudományos szervezőbizottság dönt, a bírálói vélemények, valamint a formai és etikai követelmények figyelembevételével.

A cikk bírálat nélküli elutasítását vonhatják maguk után az alábbiak:
- a konferencia témájába egyáltalán nem illeszkedő cikk
- nem anonimizált cikk
- terjedelmi korlátok be nem tartása (túl rövid vagy túl hosszú cikkek)
- (ön)plágium
- durva eltérés a megadott sablontól

Minden cikket két bíráló értékel. Amennyiben véleményük nagy eltérést mutat, a tudományos szervezőbizottság összegző bírálatot készít a vélemények alapján, erre építve dönt a cikk elfogadásáról/elutasításáról.

Tudományos szervezőbizottság

Ács Judit, HUN-REN SZTAKI
Berend Gábor, Szegedi Tudományegyetem
Gosztolya Gábor, 
HUN-REN-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport
Ligeti-Nagy Noémi, Nyelvtudományi Kutatóközpont
Nemeskey Dávid, ELTE BTK Digitális Bölcsészet Tanszék
Novák Attila, Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Simon Eszter, K&H Bank
Sztahó Dávid, Budapesti Műszaki Egyetem
Vincze Veronika, HUN-REN-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport / Szegedi Tudományegyetem

Helyi szervezőbizottság

Gosztolya Gábor, HUN-REN-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport
Berend Gábor, Szegedi Tudományegyetem
Vincze Veronika, HUN-REN-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport / Szegedi Tudományegyetem

Programbizottság

(később)

Támogatóink

                         

Kapcsolat

E-mail: mszny@inf.u-szeged.hu
Telefon: +36 62 34 3677 (Nagy Krisztina)

Image: