XIX. Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (MSZNY 2023)

Szeged, 2023. január 26-27.
A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézete tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fő célja az elvégzett vagy folyamatban lévő kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetőség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is.

Fontos dátumok

2022. november 18. péntek 23:59 november 21. hétfő 23:59: Cikkek beküldése
2022. december 16. december 19: Értesítés elfogadásról/elutasításról
2023. január 9.: Végső verziók beküldése
2023. január 26-27.: Konferencia

Helyszín

A konferenciát HIBRID formában rendezzük meg: személyes jelenléttel a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában (6720 Szeged, Somogyi utca 7.), valamint online is lehetőség nyílik a részvételre. Mindkét esetben előzetes regisztrációhoz kötött a részvétel. Indokolt esetben az előadást tartóknak online is lehetőségük lesz megtartani előadásukat, poszterek és laptopos bemutatók esetében azonban technikai okok miatt a személyes előadásmódot szeretnénk kérni a szerzőktől.

Megközelítés: a vasútállomásról és az autóbusz-pályaudvarról is a 2-es villamossal célszerű érkezni, a Somogyi utca megállónál kell leszállni. Autóval érkezőknek: fizetős parkolás a közeli utcákban lehetséges.

Az ebédek és vacsorák helyszíne a Hági étterem (Kelemen László út 3., közvetlenül a villamosmegállónál).

 

Regisztráció

Regisztráció várhatóan január 2-ától lehetséges. A regisztrációs díj összege bruttó 40000 Ft / fő, mely magában foglalja a részvételi díjat, kávészüneteket, konferenciacsomagot, 2 ebédet (csütörtök és péntek) és egy vacsorát (csütörtök este). Cikkenként legalább egy szerző regisztrálása szükséges a cikk megjelentetéséhez. Online részvételre történő regisztrációra is lehetőség van, melynek a díja 25 000 Ft.

Regisztrációs űrlap és tudnivalók itt elérhetők.

Program

Elérhető itt.

Konferenciakötet

A konferenciakötet elérhető itt.

Felhívás

A Számítógépes Nyelvészeti Konferencia fő célja a területen végzett kutatásoknak és eredményeinek bemutatása. A konferenciára elsősorban az alábbi témakörökben várunk cikkeket magyar vagy angol nyelven:

  • Morfológiai és szintaktikai elemzés
  • Ontológiák, korpusznyelvészet
  • Szemantikai annotáció és elemzés, jelentés-egyértelműsítés, névelem-felismerés
  • Információkinyerés, információ-visszakeresés, szövegbányászat, szemantikus keresés
  • Gépi fordítás
  • Beszédfelismerés és -szintézis
  • Nyelvi intelligenciára épülő egyéb alkalmazások

A plenáris előadásokon kívül interaktív szekciókat is rendezünk, ahol az előadók poszter-, ill. laptopos bemutatót tartanak. Itt is elsősorban a fenti témakörökhöz kapcsolódó munkák beküldését várjuk.

Amennyiben időnk engedi, szeretnénk egy kerekasztal-megbeszélést is tartani, ahol főbb szakmai kérdéseket, a szakterület jelenlegi helyzetét és várható haladási irányát, valamint a konferenciához közvetlenül kapcsolódó kérdéseket vitatnánk meg.

Tartalmi követelmények

A számítógépes nyelvészet szakterületéhez kapcsolódó olyan írások beküldését várjuk, amelyek elvégzett vagy folyamatban levő kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeit, ill. az eredmények alkalmazásait mutatják be. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a cikkek, poszterek, ill. laptopos bemutatók elbírálásánál a legfőbb szempont a leírt tevékenység újdonságtartalma lesz. Szeretnénk kérni a több cikket is beadó szerzőket, hogy a beadott cikkek, illetve korábban megjelent publikációik között ne legyen jelentős átfedés (a nemzetközi trendeknek megfelelően maximum 25% azonos tartalom elfogadható).

Anyagokat elsősorban a fent említett témakörök valamelyikében lehet benyújtani, de más kapcsolódó téma elfogadása sem kizárt. Örömmel fogadjuk a nyílt forráskódú és/vagy szabad hozzáférésű nyelv- és beszédtechnológiai eredményeket bemutató írásokat is.

Formai követelmények

A konferenciára teljes munkák beküldését várjuk PDF formátumban, a terjedelem előadások esetében 8-12 oldal + hivatkozások, poszterek és laptopos bemutatók esetében 6-12 oldal + hivatkozások. A cikkek formátumát illetően az alább megtalálható mintafájlok az irányadók. Mivel a bírálatokat névtelenül végzi a programbizottság (double blind review), szeretnénk kérni, hogy a szerzők adatai és a köszönetnyilvánítások ne szerepeljenek a cikkek november 18-ig beküldött változatában!

A cikkek formátumát illetően az alább megtalálható mintafájlok az irányadók. Ezek az LNCS stílust követő makrókat tartalmazó Word dokumentum, ill. ennek LaTeX-es változata. A fájlban szereplő makrók szabják meg a cím, absztrakt, szerzők, szöveg, táblázatok, bibliográfia, stb. elemek formáját. Kérjük, a megadott formátumtól ne térjen el senki!
LaTeX
Word
A végső verziókban kérjük az oldalszámok és a fejlécek mellőzését!

Cikkbeküldés

A cikkeket ezen a linken várjuk az OpenReview rendszerben.

Határidő: 2022. november 18. péntek 23:59.
Végső verziók feltöltésének határideje: 2023. január 9. 23:59.

A cikkek elfogadásáról, illetve elutasításáról a tudományos szervezőbizottság dönt, a bírálói vélemények, valamint a formai és etikai követelmények figyelembevételével.

Tudományos szervezőbizottság

Ács Judit, ELKH SZTAKI
Berend Gábor, Szegedi Tudományegyetem
Gosztolya Gábor, 
ELKH-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport
Nemeskey Dávid, ELTE BTK Digitális Bölcsészet Tanszék
Novák Attila, Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Simon Eszter
Sztahó Dávid, Budapesti Műszaki Egyetem
Vincze Veronika, ELKH-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport / Szegedi Tudományegyetem

Helyi szervezőbizottság

Gosztolya Gábor, ELKH-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport
Berend Gábor, Szegedi Tudományegyetem
Vincze Veronika, ELKH-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport / Szegedi Tudományegyetem

Programbizottság

(később)

Támogatóink

                            

Kapcsolat

E-mail: mszny@inf.u-szeged.hu
Telefon: +36 62 34 3677 (Nagy Krisztina)